PSS Apartment

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - 2013

The apartment is placed into an elegant jugendstil palace, bound by Fine Arts, which stands in the fancy Pařížská street which in the past crossed the Jewish neighbourhood.


The Italian businessman owner has requested to reshape the interiors in order to create modern and functional spaces, both comfortable and elegant, suitable for work as well as for welcoming.The context and the Superintendence constraints have been deeply examined to define the concept.The original interiors used to be pretty degraded, so during the first steps have been established those elements which could be restored and those that have to be changed in the perspective of new hydric, heating and air-conditioning systems. A very important point, full of joy and inspiration, has been that moment when a liberty affresco has been found under the lime which used to cover the main living ceiling: a masterpiece portraying festoons, floral and heraldic patterns.

The project redefined the functional layout working on the pre-existence with the idea of a box into a box, establishing specific connections between the day and night areas to make movements through the rooms much more flowing. The kitchen, for example, has been located inside a large space but at the same time split thanks to some smoked glass sliding doors which give flexibility depending on the situation. Also, new accessorized alcoves have been recovered using some old passages which have been closed.

The mood get inspiration from the formal and chromatic palette typical of Prague interior architecture of the turn of the century, revised through the Italian cultural and linguistic sign. All the decorative schemes and original mouldings have been restored or replaced with accuracy, all the integrations like new passages or countertops have been clearly differentiate by choosing flush doors and wooden coffered suspended ceilings, without decorative motifs. Walls have been finished with lime and also with soft glazings which emphasize the texture.

Floors are covered with Boemia wooden planks installed in the Italian herringbone way; into the bathrooms light Emperador and Apricena Bronzetto marbles have been used creating a chromatic continuity with wood.

Custom furnishings, lighting and selected furnitures, most of which are very famous masterpieces of the Italian and international design, perfectly dress their part, returning a sophisticated atmosphere which both respects the fin de siecle pre-existences but also looks at the creation of a new elegant and timeless habitat identity.